web
analytics

Lystennerinnlegg 7. juni 2017

"Om sykling i Oslo.." - Britt Helene (Sunde Trondsen)

Kjære Rotaryvenner.

Min forrige 3 minutter var "trening med mening" og da inkluderte jeg ikke sykkeltrening som spinning og ergometersykkel innendørs, og sykler som terrengsykkel, racersykkel, elektrisk sykkel, varesykkel, bysykkel og sparkesykkel. Fat bike har kommet de siste årene, sykkel med store ballongdekk. Min nevø har en slik en, sykler i fjellterreng og ned slalåmbakkene på Hafjell.

Hva blir det neste på to hjul?

Jeg er flittig bruker av min 14 år gamle DBS citybike, sykkel med handlekurv og 7 gir, bakbrems på pedalen - helt utmerket som fremkomstmiddel i byen. Jeg lar bilen som oftest stå og den brukes stort sett til langkjøring. Jeg er ikke den som tror på at syklistene redder verden fra klimaødeleggelser. Det er en annen debatt og krever andre tiltak.

I en ny undersøkelse brukes sykkelen mer til trening enn til egentransport noe som bl.a. forklares med at barn kjøres til aktiviteter og en bruker bilen til kjøpesenter. Som barn husker jeg godt at mine foreldre syklet med broren min og meg ut på Snarøya for å bade om sommeren. Det var tider det. ... Da var det ikke sykkelvei og biltrafikken på Drammensveien var ingen utfordring.

Sykkeltrening på veiene er til irritasjon for kjørende og i marka for gående. Hvordan skal dette reguleres bedre?

Det tilrettelegges nå for sykling fra vest til øst i Oslo. Sykkelprosjektet skal nå fjerne hundrevis av p-plasser i Oslo. Vi må gjøre det lettere å leve uten bil leste jeg i Aftenposten søndag 14. mai. Gjelder det både by og land, grisgrendte strøk der butikker, skoler busstransport legges ned?

Bilen er fremtredende i småbyene og tettsteder og mye nyttig areal er lagt ut til parkeringsplasser. Er det bra for miljøet?
Reisende mennesker er ekstremt rasjonelle. De velger raskeste og mest komfortable transportform og der kan elsykkelen bli en vinner.
I Oslo vil de unge ha sykkelvei, mens de eldre beboerne vil opprettholde mulighetene for parkering i egen gate. Jeg tilhører den siste kategorien. De som bor sentralt i byen er ikke daglig bruker av bilen. Det er gjerne tilreisende utenbys som skal på jobb, håndverkere og besøkende som parkerer i gatene. Hvor blir det av beboerparkeringen?

Er det en generasjonskamp om sykkelfelt og p-plasser? Det skal bli vanskeligere å eie og bruke bil i indre by og det oppfordres til å sykle. Daglig sykling bidrar til økt livskvalitet. Men det er ikke alle som kan sykle av forskjellige årsaker, f. eks. sykdom og alder. Debatten går livlig på sosiale media. Kanskje elektrisk trehjulssykkel vil bli vinneren bl.a. for eldre?

Jeg var på et folkemøte arrangert av sykkelprosjektet og da følte jeg virkelig at byen nå skal bestå av unge, topptrente syklister som ikke trenger bil da byen har alle tilbudene i nærheten.

Til tross for sykkelfelt er det mange syklister som sykler på fortauet, i gågater, på bilvei, rødt lys er tilsynelatende bare et forslag - og ofte skjer det lynraske skiftninger. Tour de Finance går langs vannet fra Lysaker til sentrum og der må en virkelig følge godt med og holde tempoet. Det er ikke noe for en citybike med 7 gir. Jeg la opp syklingen til jobb på Fornebu etter flere nesten-ulykker.

Det er mange erfarne syklister som sykler til og fra jobb, sommer og vinter og kombinerer turen både som fremkomstmiddel og mosjon - det er bra.

Man må ta noen risikoer om en skal komme frem i Oslo på sykkel - debatten er i full gang. Det er mange farer som f.eks.;
  • kombinerte gang- og sykkelstier
  • parkerte biler der en plutselig åpner døren ut i veibanen sykle i byen på dager med høy forurenset luft
Jeg tenner et lys for sykkelen som et fornuftig fremkomstmiddel i by og land.


 
Lise (Høst) 1942-2017

25. september 2017

Lise (Høst) 1942-2017

Minneord om Lise - Per Gustav (Lindeberg)

John Slade: Climate change -The Beginning of the End of the World?

4. september 2017

John Slade: Climate change -The Beginning of the End of the World?

Mandag den 4. september 2017 hadde Akersborg Rotary Klubb en helt spesiell foredragsholder..

Boktrykker'n

14. juni 2017

Boktrykker'n

Eva (Fosse) - 19.10.2017

Jubileums-interview med Per Arild (Mørk)

Kom mai du skjønne milde ….

24. mai 2017

Kom mai du skjønne milde ….

Rebecca og Erik med Turkamerater på tur i Frognerparken

Med Rotary på tur

20. mai 2017

Med Rotary på tur

Bjørn A. (Søsveen) - 20.05.2017

"Fra Vømmøldalen til Schafteløkken."

16. mai 2017

"Fra Vømmøldalen til Schafteløkken."

Gikk du glipp av Olafs "reiseskildring" 10. mai?

Investor'n

15. mai 2017

Investor'n

Eva (Fosse) - 15.05.17

God representant for Rotary i 30 år. Her kan du bli litt bedre kjent med en av de åtte som har vært medlemmer av klubben helt siden starten i november 1987.

Etikk i yrkeslivet - Suksess uten korrupsjon

6. februar 2017

Etikk i yrkeslivet - Suksess uten korrupsjon

21. mars inviterte Oslo Rotary Klubb til frokostmøte.

Svennik Høyer: 1931 - 2017

8. januar 2017

Svennik Høyer: 1931 - 2017

Vårt kjære medlem Svennik Høyer døde søndag 8. januar 2017. Han ble 85 år.

Magnar H. Enebakk: 1929 - 2017

5. januar 2017

Magnar H. Enebakk: 1929 - 2017

Vårt kjære tidligere medlem Magnar Enebakk døde 5. januar 2017. Han ble født 28. april 1929 i Trondheim. Magnar ble nesten 88 år gammel.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Schafteløkken
Adresse: Zahlkasserer Schafts pl. 1
Postnummer: 0267
Sted: Oslo
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 17:30:00
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Middag serveres fra kl.16:45, kr 100

"Frokost på mitt kjøkken"
10. jan. 2018, 17.30

Thorvald Stoltenberg OVRK ser frem til besøk av ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...