web
analytics

RYLA 2015 - En oppsummering

Før jul tikket det inn en hevendelse med informasjon om RYLA, Rotary Youth Leadership Award. - Henrik Røren Hvistendah

Takk for introduksjonen fra deg, Knut (Søraas). Da er jeg så heldig at jeg har fått 10 minutter av deres tid til å fortelle om mine opplevelser som deltaker på RYLA-seminaret, eller Rotary Youth Leadership Award. Som gammel gardist så var jeg ekstremt god på tid noen år tilbake, så får håpe jeg ikke helt har mistet teken på det.

Jeg heter Henrik Røren Hvistendahl og er barnebarn til Eivald (Røren). Og før jul så tikket det inn en hevendelse fra morfar med informasjon om RYLA og med spørsmål om dette kunne være noe for meg.

Til daglig så sliter jeg meg gjennom jusstudiet på Universitetet her i Oslo. Men ved siden av studiene så har jeg et tillitsverv i studentforeningen og en jobb som bemanningssjef og skiftleder på kundesenteret til Peppes Pizza. Så da jeg så at temaet for seminaret var "selvledelse og sosialt entreprenørskap" så var jeg selvsagt ikke vond å be.

Seminaret gikk av stabelen en helg i slutten av mars (20-22. mars - red.) på Thon Hotel Opera nede i sentrum fra lunsjtider på fredagen. Vi var en 30-40 deltakere. Det var Oslo Rotary Klubb som var arrangør i år og seminaret ble høytidelig åpnet av president i klubben Ola Kleiven og Distriktsguvernør Bjørg Månum Andersson. Selve seminaret ble ledet av Torill Hallre og Sturla Hammer i Oslo Rotary klubb. Etter en kort presentasjon av Rotary og de vanlige bli-kjent-formalia var gjennomført så bar det av sted. (se RYLA 2015 programmet - red.)

Som sagt så var temaet for seminaret selvledelse og sosialt entreprenørskap. Dette ble da gjennomført med en kombinasjon av foredrag fra personer som snakket om disse to temaene og gruppearbeid. Så si vi hadde 2-3 foredrag om et tema så var det gruppearbeid om samme tema etterpå.

Foredragsholderne besto stort sett av Grundere som da hadde bedrevet en eller annen form for sosialt entreprenørskap. Kan trekke fram en som hadde startet et konsulentselskap som kun ansatte personer med aspergers og ikke kan fungere i såkalte vanlige jobber. Dette selskapet drev da med funksjonstesting av IT-løsninger. F.eks. DNB ny mobilbank så fant da disse med asperger 100 feil som ingen andre personer eller søkeprogram hadde funnet. Han anslo at for hver ansettelse han gjør så sparer han trygden for 10 millioner gjennom et yrkesliv.

Gründeren bak =Oslo var der, hvis noen har sett disse magasinene som rusmisbrukere og andre i vanskelige situasjoner kan selge for å bedre livssituasjonen på lovlig måte.

Så det var eksempler på å ta sosialt ansvar gjennom entreprenørskap som var den røde tråden gjennom alle foredragene.

Gruppearbeidene ble gjennomført vet at vi fikk utdelt en eller annen lederutfordring som skulle løses. Det kunne f.eks. være å presentere en nedbemanningsplan for styret hvor 10% av de ansatte måtte sies opp. Så gjaldt det å finne bl.a. kriterier for utvelgelse og en plan for hvordan det praktiske skulle være ved gjennomføringen. Og for hver av disse gruppearbeidene fikk man en ny rolle innad i gruppen. En var f.eks. sjefen som skulle ta ansvar for arbeidsfordelingen, mens en skulle være brainstormer osv.

Dette ledet da frem til klimaks ved seminaret, RYLA 2015 Challenge. Hver gruppe fikk utdelt oppgaven å "designe et samfunnsnyttig tjeneste eller produkt som er svaret på en utfordring hos den eldre befolkningen i Norge". Dette skulle da presenteres og bedømmes på søndagen. Så min gruppe endte med å presentere firmaet "Seniorressursen". Kort om forretningsmodellen så kan jeg si at det var et bemanningsforetak for sysselsetting av eldre som må ga av for pensjonsalder, men fortsatt er arbeidsføre. Samfunnsnytten vi ønsket å oppnå var at eldre ikke brant inne med kompetanse samtidig som man kunne spare trygden for pensjonsutbetalinger.

Jeg kan meddele at min gruppe gikk av med seieren i konkurransen, så Oslo Vest Rotary klubb gjorde en god figur.

Så det var selve gjennomføringen av seminaret. Hvis jeg skal trekke frem hva jeg sitter igjen med så må det være spesielt to ting. For det første så er mitt inntrykk av hva terskelen er for suksessfullt entreprenørskap og gründervirksomhet betydelig senket. Før tenkte jeg mer at dette var noe for de som var ekstremt talentfulle innenfor et eller annet, men alle foredragsholderne belyste godt at med en god idé og hardt arbeid var det mulig å lykkes med entreprenørskap for de fleste.

For det andre har jeg fått en mye større bevissthet rundt egen ledelse. Alle disse gruppearbeidene var kjemperelevante for det virkelige liv ikke sant. Så det å få coaching under gruppearbeidene av f.eks. Sturla fra Oslo RK som til vanlig er daglig leder i et kommunikasjonsbyrå, det var veldig veldig verdifullt. Sa takk til morfar som tenkte at dette kunne være noe for meg.

Og selvfølgelig tusen takk til Knut og Oslo Vest Rotary klubb for anbefalingen av meg og bevilgning av økonomiske midler så jeg kunne delta på dette seminaret, det var meget sjenerøst. Hvis det er flere av klubbens medlemmer som kjenner noen på min alder så vil jeg absolutt anbefale å fortsette med dette, for min del har det hvert fall verdt gull vært, med mange nye venner og kontakter.


 
Guvernørens første månedsbrev

6. juli 2018

Guvernørens første månedsbrev

Vår nye guvernør Svein Eystein Lindberg ønsker som en del av kontakten med klubbene og medlemmene å informere om hendelser og planer i og for distrikt 2310. Som kanal velger han å bruke månedsbrev.

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

2. mai 2018

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

Innkommende President Olaf (Varslot) presenterte Klubbens Planer og Mål (KPM) for Rotaryåret 2018-19

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

11. april 2018

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

Bedriftsbesøk hos Blomqvist Nettauksjon AS, Fornebu, og foredrag om Omega klokker - Agnes Beathe (Steen Fosse), daglig leder & Dag Braanaas, formann i NURK

"Byutvikling. Nye monumentale kulturbygg i Oslo"

4. april 2018

"Byutvikling. Nye monumentale kulturbygg i Oslo"

Direktør Eli Grimsby, Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

I Bjørvika har to monumentale kulturbygg reist seg det siste året - Munch-museet og Deichmanske bibliotek...

"De usynlige barna!"

21. mars 2018

"De usynlige barna!"

Marit B. (Kolstadbråten), medlem av Oslo Vest Rotary Klubb og initiativtager til Deaf Aid, Hallingdals eneste bistandsorganisasjon

"Pressen – fortsatt den 4. statsmakt?"

7. mars 2018

"Pressen – fortsatt den 4. statsmakt?"

Jens Barland, førsteamanuensis i medieledelse og innovasjon ved NTNU Gjøvik

Pressens oppgave i samfunnet er å gjøre at vi er informert. Og de skal være kritiske.

"Ingens barn? Om barndom på skyggesiden i vårt eget samfunn.."

28. februar 2018

"Ingens barn? Om barndom på skyggesiden i vårt eget samfunn.."

Hans Emil Ratvik, spesialrådgiver SOS barnebyer Norge

Visste du at det finnes en SOS Barneby i Norge?

"Polio i Norge og i Verden"

14. februar 2018

"Polio i Norge og i Verden"

Intercitymøte for klubber i Region 1 med Bjørn Myrvang som foredragsholder.

"USAs demokratiske krise?"

7. februar 2018

"USAs demokratiske krise?"

Hilde Restad, Førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole

Får Trump tre nye år? Mens vi venter på Bob Mueller og FBI, hva skjer i USA?

"Den nye Silkeveien"

31. januar 2018

"Den nye Silkeveien"

Arne Elias (Corneliussen) - Leder NRCI

Vårt eget medlem Arne Elias tok oss med på en 16079 km lang ekspedisjon med tog, buss og bil fra Shanghai til Istanbul.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Schafteløkken
Adresse: Zahlkasserer Schafts pl. 1
Adresse 2: Inng. Solheimgaten
Postnummer: 0267
Sted: Oslo
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 17:30:00
Møtespråk: no

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...