web
analytics

Butler'n

Eva (Fosse) - 11.03.2005

Skøyen var verdens eneste Rotaryklubb med Butler

Han er fortsatt i aktivitet, vårt kjære medlem fra 1991 til 2005, butleren Hans Kornelius Ellefsen (80). Nå medlem av Sem RK. Hos oss het han bare Hans. Som klokker i Tønsberg domkirke bruker han hele det navnet han fikk til dåpen. Hans Rotary-karriere begynte i Lyngdal RK 1962. Fra 1968 var han medlem av Kongsgård RK, president 1971-72. I 2004 ble han Paul Harrys Fellow.

- Det er ikke utenkelig at jeg er verdens eneste butler som er medlem av Rotary og som har virket som butler på klubbmøtene, sier Hans. Vi har en prat på telefon dagen før han skal inn på Drammen sykehus for å bli reoperert i høyre hofte.

- Jeg syntes det var veldig hyggelig å være butler i SRK. Jeg var hos dere i 14 år. Hyggelige medlemmer og fantastisk gode foredrag. Men fremmøtet var for svakt. Er det blitt bedre nå? spør Hans. Mer uformelt samvær med ledsagere utenom ukemøtene, noen turer og kanskje noen haraball, var hans anbefaling da han ble intervjuet av Sjur (Borgen) i Skøyen Rotary Rapport 1996.

Hva husker vi av Hans? Den tjenestevillige, blide mann med hvit jakke som sørget for at vi fikk mat på tallerkenen. Alltid fulgt av noen gode ord. Første møte skjedde da SRK hadde møtene på SAS-hotellet hvor Hans var hovmester og restaurantsjef for "Holberg". Naturligvis ble han medlem av klubben. Og via to andre møtesteder, Shippingklubben og Ingeniørenes hus. fulgte han med til Schafteløkken.

Barnetro

2005 flyttet Hans tilbake til sin barndoms by, Tønsberg. Sammen med sin kjære kone Elise, lever han det gode liv, aktiv i Domkirkemiljøet som klokker. Han er også frimurer. - Barnetroen ble gitt meg av en elskelig bestemor, og ble gitt meg tilbake gjennom frimureriet, sa Hans til Sjur i 1996.

Hektisk liv, ja. Det må en oppramsing til for å beskrive alt det Hans har opplevd og drevet med: Født på Nøtterøy i 1930. Sønn av en marineoffiser som bestyrte radiopeilestasjonen på Færder fyr. Fra 1941 til krigens slutt var faren fyrvokter på Strømtangen fyr. Med sine to yngre søstre lærte Hans å klore seg fast når stormen ulte. (Senere kom det en søster til). Skolevei under krigen var annenhver dag med båt til fastlandet, langsetter et tysk minefelt og en skytebane der kulene hvinte. På fyret var det daglig lytting på London og nedskriving av nyhetene. De ble brakt til land under lokket på melkespannet. Fyrvokterfamilien hadde 75 kaniner og 12 høner. Av sin mor lærte Hans huslige sysler, også broderi og søm..

- På østsiden av Strømtangen lå det stadig tyske marinefartøyer, bl.a. store, tunge kryssere. En vakker, blikkstille høstdag i 1944 kom det et alliert fly i meget lav høyde mellom meg og en krysser som straks begynte å skyte like over hodet mitt. Men jeg lurte dem da jeg hadde kastet meg ned bak en stor sten. Jeg rakk å se rett inn i flyet og kan ennå se for meg den kaldblodige flygeren, forteller Hans.

Realskole i Tønsberg, jobb på Marinens Hovedverft i Horten, til sjøs 16 1/2 år gammel, verneplikt som sersjant i Garden, yrkesskole, maskinreparatør, handelsskole, militærpolitiskole, sjef for militærpolitiet på Kjevik, formann i Kristiansand Unge Høyre, medlem av Unge Høyres landsstyre,  medlem av Kristiansands bystyre og formann i Oddernes Høyre. Noen år drev han med salg av maling, biler, kjøkkenutstyr og skipsutstyr. I 20 år var han salgssjef og eksportsjef i Norsk Wallboard som produserte trefiberplater og respatex.  

Over til butler

52 år gammel skiftet han beite: Han dro til London og tok Butler-skolen fordi Frimurerlosjen i Kristiansand hadde bruk for restauratør. Den jobben ville han ha og gjøre den skikkelig. Butler-skole var den beste utdannelse! I åtte år var han butler i Frimurerlosjen, serverte under møtene og fikk skikk på selskapslokalene.

Så fikk han et tilbud fra en steinrik baseballspiller som bodde på Marco Island i Florida! Han ønsket Hans som privatbutler, en fristende oppgave. Men ikke mer interessant enn at Hans returnerte til Norge etter ¾ år.

Neste sted han fikk bruk for sin butler-utdannelse, var på Vasstulan i Dagalifjell hvor han var direktør. Noen måneder var stedet et flyktningemottak, men økonomien var svak.

Etter åtte måneder der skiftet Hans beite nok en gang. Han ble "headhuntet" til SAS-hotellet i Oslo, som var møtestedet for SRK på den tiden. Hovmesteren, restaurantsjefen og rotarianeren Hans kom gjerne på møtene i SRK, og ble selvfølgelig medlem av klubben.  

- Jeg har alltid hatt glede og utbytte av Rotary, og har besøkt mange klubber under mine reiser i inn- og utland. Men det er opp til hver enkelt hvor mye rotarymedlemskapet skal bety, sier Hans.

Opplevelser

En butler kan sammenlignes med en administrerende direktør for et mindre luksushotell. Butleren har ansvar for, kort sagt, alt.

I England opplevde Hans utrolig mye. Han spiste lunsj i Overhuset og jobbet hos Harrods hver lørdag, både i kjøttavdelingen i første etasje og på topprestauranten The Georgian.

- Jeg serverte under en middag hos hertugen av Glostershire i forbindelse med det kongelige bryllupet mellom Sarah Ferguson og prins Andrew. Der var blant andre hertugens mor, prinsesse Astrid, kronprinsparet av Jugoslavia og brudens far, Ferguson. Dronning Elisabeth betalte meg fem pund for dette. Jeg har tatt vare på både pengeseddelen og lønningskonvolutten.

Senere var Hans med på å skjenke champagne til publikum utenfor Buckingham Palace. - Det var flere tusen som ventet på brudefølget. Men den største opplevelsen var nok skolens avslutningslunsj hos Lord Spencer, Dianas far. Da fikk jeg nemlig anledning til å snakke med Spencer under et helt glass champagne. En fantastisk folkelig og hyggelig person, i likhet med hans datter.

Den korte tiden på Marco Island i Florida er det lite å skrive hjem om. - Jeg var uheldig og kom til en nyrik baseballfamilie, uten den minste form for dannelse. Det jeg husker best var at jeg drepte to slanger, en av dem en vakker klapperslange. Da sønnen i huset hadde skutt seg i hodet med en kaliber 45 revolver, gjorde jeg rent etterpå og kom over en pytonslange, som jeg leverte til en dyrlege, forteller Hans til slutt.

Butleren i ham har lært ham å yte, gjøre en god jobb og være redelig og ærlig. - Hvis du ikke lykkes, skader det ikke med litt selvkritikk. Og vinner du ikke, kan du glede deg over en annens fremgang. Til slutt gir han oss et godt råd: - Hold orden på kroppen! Takket være god fysikk overlevde jeg et hjerteinfarkt da jeg var 36 år gammel. Jeg sier som min gode venn, presten Asle Enger: "Å holde seg i fysisk form er viktig".  

Eva (Fosse)

Julemøte 1998: President Siri (Fossum), guvernør Johan (L'orange) serveres musserende vin av SRK-butler Hans (Ellefsen).

Hans er klar til å skjenke champagne til publikum utenfor Buckingham Palace mens de venter på brudeparet Sarah og Andrew.

Butler Hans i arbeid på Harrods topprestaurant The Georgian.

"Palasset" til den steinrike baseballspilleren på Marco Island i Florida, hvor Hans var privat butler i ni måneder.


 
Guvernørens første månedsbrev

6. juli 2018

Guvernørens første månedsbrev

Vår nye guvernør Svein Eystein Lindberg ønsker som en del av kontakten med klubbene og medlemmene å informere om hendelser og planer i og for distrikt 2310. Som kanal velger han å bruke månedsbrev.

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

2. mai 2018

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

Innkommende President Olaf (Varslot) presenterte Klubbens Planer og Mål (KPM) for Rotaryåret 2018-19

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

11. april 2018

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

Bedriftsbesøk hos Blomqvist Nettauksjon AS, Fornebu, og foredrag om Omega klokker - Agnes Beathe (Steen Fosse), daglig leder & Dag Braanaas, formann i NURK

"Byutvikling. Nye monumentale kulturbygg i Oslo"

4. april 2018

"Byutvikling. Nye monumentale kulturbygg i Oslo"

Direktør Eli Grimsby, Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

I Bjørvika har to monumentale kulturbygg reist seg det siste året - Munch-museet og Deichmanske bibliotek...

"De usynlige barna!"

21. mars 2018

"De usynlige barna!"

Marit B. (Kolstadbråten), medlem av Oslo Vest Rotary Klubb og initiativtager til Deaf Aid, Hallingdals eneste bistandsorganisasjon

"Pressen – fortsatt den 4. statsmakt?"

7. mars 2018

"Pressen – fortsatt den 4. statsmakt?"

Jens Barland, førsteamanuensis i medieledelse og innovasjon ved NTNU Gjøvik

Pressens oppgave i samfunnet er å gjøre at vi er informert. Og de skal være kritiske.

"Ingens barn? Om barndom på skyggesiden i vårt eget samfunn.."

28. februar 2018

"Ingens barn? Om barndom på skyggesiden i vårt eget samfunn.."

Hans Emil Ratvik, spesialrådgiver SOS barnebyer Norge

Visste du at det finnes en SOS Barneby i Norge?

"Polio i Norge og i Verden"

14. februar 2018

"Polio i Norge og i Verden"

Intercitymøte for klubber i Region 1 med Bjørn Myrvang som foredragsholder.

"USAs demokratiske krise?"

7. februar 2018

"USAs demokratiske krise?"

Hilde Restad, Førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole

Får Trump tre nye år? Mens vi venter på Bob Mueller og FBI, hva skjer i USA?

"Den nye Silkeveien"

31. januar 2018

"Den nye Silkeveien"

Arne Elias (Corneliussen) - Leder NRCI

Vårt eget medlem Arne Elias tok oss med på en 16079 km lang ekspedisjon med tog, buss og bil fra Shanghai til Istanbul.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Schafteløkken
Adresse: Zahlkasserer Schafts pl. 1
Adresse 2: Inng. Solheimgaten
Postnummer: 0267
Sted: Oslo
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 17:30:00
Møtespråk: no

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...