web
analytics

Club Rotario Managua - Tiscapa, Nicaragua.

I 1998 dro jeg på besøk til EL Salvador og Nicaragua i embeds medfør for å holde et par seminarer for entreprenører og myndigheter om bitumen, asfalt og hvordan lage asfaltveier bedre og billigere. - Knut (Søraas) (18.11.1998)
 

Sjelden har min oppfatning om hvor privilegerte vi er i Norge stått klarere for meg enn da vi var i Nicaragua og jeg benyttet anledningen til å besøke en lokal rotaryklubb, Club Rotario Managua - Tiscapa.

Det hadde seg så at det var 18. november, for de som husker godt var det om lag 14 dager etter at orkanen Mitch hadde herjet rundt i Karibien og Mellom-Amerika. Mitch, den mest dødelige orkan på 200 år på den vestlige halvkule, etterlot seg 19.000 døde, flere tusen savnede, 2,7 millioner hjemløse (2008 anslag). Den tok seg god tid over land, Nicaragua var et av de hardest rammede landene. Selv om Mitch aldri la seg direkte over Nicaragua, ble landet vasket og skrubbet med historiske nedbørsmengder. Det tok lang tid før verden oppfattet hvilken katastrofe dette var, vi visste lite da vi reiste dit.

Møtet startet underlig sent til Rotary å være, en time eller så etter vanlig tid begynte folk å komme. Det ble et litt ustrukturert møte, det kom til å handle mye om hva man kunne gjøre, og gjorde. Jeg husker godt jeg snakket med presidenten, Enrique M. Zamora. Han drev et lite mikro banking firma, ikke så svært kjent hos oss på den tiden. Låne ut små penger til mange trengende familier slik at de kunne sette i gang med å produsere noe de kunne selge og tjene til livets opphold på, liten starthjelp for å få hjulene gang. Han pleide å reise rundt til sine kunder for å følge dem opp og få pengene tilbake etter en tid. Det hadde han også gjort nylig, reise rundt til sine lånekunder. Penger tilbake eller renter fikk han seg ikke til å spørre om. Veier var borte, dyrket jord var borte, buskap, et sted var halve gården revet vekk av flommende vannmasser, familiemedlemmer var borte. Han ble mer reisende i trøst og omsorg enn som bankmann. Det gjorde et sterkt inntrykk. vi fikk selv se ødeleggelser dagen etter, 70 % av veiene i landet var blitt ubrukelige eller helt ødelagt, 71 broer sterkt skadet. Til alt overmål antok man at anslagsvis 75.000 utplasserte og aktiverte landminer fra Contras-opprørerne i 80-årene hadde begynt å bevege seg rundt sammen med vann- og jordmassene.

Man kan bli stum av mindre, det var vanskelig å fatte der og da, selv etterpå. Men manglende fatteevne bare understreker hvor vant vi er blitt med å ha det så uendelig godt i Norge.

Det skal nevnes at Rotary hadde møtene sine i et etter forholdene fasjonabelt hotell i Managua, Hotel Intercontinental. Det var med gode grunner, det var nemlig jordskjelvsikret. To ganger har Managua blitt jevnet med jorden av kraftige skjelv, senest 26 år tidligere, i 1972, da ble omtrent 80 % av byens bygninger ødelagt.

De fremmøtte medlemmene var usedvanlig hyggelige. Vi utvekslet vimpler, forlot møtet. Sjelden har det stått klarere for meg hvor privilegerte vi er i Norge. Vimpelen fra Club Rotario Managua - Tiscapa minner meg stadig på det.

(Knut)


 
Guvernørens første månedsbrev

6. juli 2018

Guvernørens første månedsbrev

Vår nye guvernør Svein Eystein Lindberg ønsker som en del av kontakten med klubbene og medlemmene å informere om hendelser og planer i og for distrikt 2310. Som kanal velger han å bruke månedsbrev.

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

2. mai 2018

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

Innkommende President Olaf (Varslot) presenterte Klubbens Planer og Mål (KPM) for Rotaryåret 2018-19

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

11. april 2018

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

Bedriftsbesøk hos Blomqvist Nettauksjon AS, Fornebu, og foredrag om Omega klokker - Agnes Beathe (Steen Fosse), daglig leder & Dag Braanaas, formann i NURK

"Byutvikling. Nye monumentale kulturbygg i Oslo"

4. april 2018

"Byutvikling. Nye monumentale kulturbygg i Oslo"

Direktør Eli Grimsby, Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

I Bjørvika har to monumentale kulturbygg reist seg det siste året - Munch-museet og Deichmanske bibliotek...

"De usynlige barna!"

21. mars 2018

"De usynlige barna!"

Marit B. (Kolstadbråten), medlem av Oslo Vest Rotary Klubb og initiativtager til Deaf Aid, Hallingdals eneste bistandsorganisasjon

"Pressen – fortsatt den 4. statsmakt?"

7. mars 2018

"Pressen – fortsatt den 4. statsmakt?"

Jens Barland, førsteamanuensis i medieledelse og innovasjon ved NTNU Gjøvik

Pressens oppgave i samfunnet er å gjøre at vi er informert. Og de skal være kritiske.

"Ingens barn? Om barndom på skyggesiden i vårt eget samfunn.."

28. februar 2018

"Ingens barn? Om barndom på skyggesiden i vårt eget samfunn.."

Hans Emil Ratvik, spesialrådgiver SOS barnebyer Norge

Visste du at det finnes en SOS Barneby i Norge?

"Polio i Norge og i Verden"

14. februar 2018

"Polio i Norge og i Verden"

Intercitymøte for klubber i Region 1 med Bjørn Myrvang som foredragsholder.

"USAs demokratiske krise?"

7. februar 2018

"USAs demokratiske krise?"

Hilde Restad, Førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole

Får Trump tre nye år? Mens vi venter på Bob Mueller og FBI, hva skjer i USA?

"Den nye Silkeveien"

31. januar 2018

"Den nye Silkeveien"

Arne Elias (Corneliussen) - Leder NRCI

Vårt eget medlem Arne Elias tok oss med på en 16079 km lang ekspedisjon med tog, buss og bil fra Shanghai til Istanbul.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Schafteløkken
Adresse: Zahlkasserer Schafts pl. 1
Adresse 2: Inng. Solheimgaten
Postnummer: 0267
Sted: Oslo
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 17:30:00
Møtespråk: no

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...