web
analytics

Forbrødring på Blindern

Skøyen Rotary Klubb inviterte en palestinsk og en israelsk student til Norge. Det ble forbrødring i Oslo-avtalens ånd. - Gisle Hollekim (Aftenposten Aften 03.08.1994 seksjon s. 14)

24. juni i år ankom israeleren Ofer Cassif (29) Oslo sammen med palestineren Imad Ghayathah (28). I seks uker deler de rom på Blindern Studenterhjem. De går på Den Internasjonale Sommerskolen ved Universitetet i Oslo og følger forelesninger om norsk politikk og samfunnsliv. I helgene blir de tatt hånd om avRotary-medlemmer, som åpner sine hjem for gjestene. En slik forbrødring ville knapt vært mulig uten Oslo-avtalen mellom PLO og Israel.

Skøyen Rotary Klubb står bak invitasjonen av de to studentene, og har tatt det økonomiske ansvar for reise og opphold. Koordinator for prosjektet Petter J. Rasch opplyser at flyselskapet El Al har gitt reisen tur/retur Tel Aviv-København, mens DFDS har besørget transporten videre til Oslo. Universitetet har gitt de to gjestene friplass. Den norske ambassaden i Israel har vært behjelpelig med å plukke ut kandidatene.

Verdifullt

- Jeg setter stor pris på å få et slikt opphold i Norge sammen med Imad. Vi lærer hverandre godt å kjenne, og får bedre innsikt i det vi er enige om og det vi ser forskjellig på. Jeg synes også det er særlig verdifullt med samspillet mellom de teoretiske kunnskaper vi tilegner oss gjennom forelesningene, og de praktiske erfaringer vi gjør i møtet med Rotary-medlemmenes familier, sier Ofer.

Han studerer statsvitenskap og filosofi ved Det hebraiske universitet i Jerusalem. Etter planen skal han studere videre i Cambridge eller Oxford med sikte på en doktorgrad i filosofi.

Ofer er neppe helt representativ for israelere flest. Han har ingen sterke følelser for staten Israel. Siden han var 14 år, har han deltatt aktivt i politisk arbeid og er engasjert i kampen for menneskerettighetene i Israel. Han kan godt tenke seg at israelere og palestinere danner en felles stat, men innser at det neppe er mulig i overskuelig fremtid. Oslo-avtalen er et første skritt mot fred, men det viktigste er å bygge opp tillit mellom partene, mener han.

Første gang

- Dette er første gang jeg i det hele tatt reiser utenlands, forteller Imad. Hans familie bor på Vestbredden noen kilometer utenfor Betlehem. Han er i ferd med å avslutte sine studier i historie og statsvitenskap ved Birzeit universitetet nordøst for Jerusalem. Hans plan er å bli lærer ved universitetet.

I motsetning til Ofer er Imad religiøst aktiv. Han regner seg som troende muslim. Imad støtter Oslo-avtalen, men understreker at den alene ikke er tilstrekkelig for å skape fred i regionen.

- Norge har spilt en avgjørende rolle frem til avtalen ble undertegnet. Det er viktig at Norge fortsatt er aktivt med for å sikre en demokratisk og fredelig utvikling, sier Imad, som legger til at det etter hans oppfatning er utenkelig med fred i Midtøsten uten at en palestinsk stat får Jerusalem som hovedstad.

Rekordoppslutning

For Ofer og Imad er Den Internasjonale Sommerskolen en glimrende anledning til forbrødring også med studenter fra andre land. Direktør Einar Vannebo opplyser at det i år er 540 studenter fra 84 land. Dette er det høyeste studenttall noensinne i Sommerskolens snart 50-årige historie. I løpet av denne tiden har det vært 16 000 studenter fra 137 land. Ved siden av å drive kunnskapsformidling på akademisk nivå i en internasjonal sammenheng, skal skolen også være et forum for mellomfolkelig forståelse. Ofers og Imads deltagelse er et godt eksempel på det.

GISLE HOLLEKIM
STIG B. HANSEN (foto)


 
Guvernørens første månedsbrev

6. juli 2018

Guvernørens første månedsbrev

Vår nye guvernør Svein Eystein Lindberg ønsker som en del av kontakten med klubbene og medlemmene å informere om hendelser og planer i og for distrikt 2310. Som kanal velger han å bruke månedsbrev.

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

2. mai 2018

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

Innkommende President Olaf (Varslot) presenterte Klubbens Planer og Mål (KPM) for Rotaryåret 2018-19

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

11. april 2018

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

Bedriftsbesøk hos Blomqvist Nettauksjon AS, Fornebu, og foredrag om Omega klokker - Agnes Beathe (Steen Fosse), daglig leder & Dag Braanaas, formann i NURK

"Byutvikling. Nye monumentale kulturbygg i Oslo"

4. april 2018

"Byutvikling. Nye monumentale kulturbygg i Oslo"

Direktør Eli Grimsby, Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

I Bjørvika har to monumentale kulturbygg reist seg det siste året - Munch-museet og Deichmanske bibliotek...

"De usynlige barna!"

21. mars 2018

"De usynlige barna!"

Marit B. (Kolstadbråten), medlem av Oslo Vest Rotary Klubb og initiativtager til Deaf Aid, Hallingdals eneste bistandsorganisasjon

"Pressen – fortsatt den 4. statsmakt?"

7. mars 2018

"Pressen – fortsatt den 4. statsmakt?"

Jens Barland, førsteamanuensis i medieledelse og innovasjon ved NTNU Gjøvik

Pressens oppgave i samfunnet er å gjøre at vi er informert. Og de skal være kritiske.

"Ingens barn? Om barndom på skyggesiden i vårt eget samfunn.."

28. februar 2018

"Ingens barn? Om barndom på skyggesiden i vårt eget samfunn.."

Hans Emil Ratvik, spesialrådgiver SOS barnebyer Norge

Visste du at det finnes en SOS Barneby i Norge?

"Polio i Norge og i Verden"

14. februar 2018

"Polio i Norge og i Verden"

Intercitymøte for klubber i Region 1 med Bjørn Myrvang som foredragsholder.

"USAs demokratiske krise?"

7. februar 2018

"USAs demokratiske krise?"

Hilde Restad, Førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole

Får Trump tre nye år? Mens vi venter på Bob Mueller og FBI, hva skjer i USA?

"Den nye Silkeveien"

31. januar 2018

"Den nye Silkeveien"

Arne Elias (Corneliussen) - Leder NRCI

Vårt eget medlem Arne Elias tok oss med på en 16079 km lang ekspedisjon med tog, buss og bil fra Shanghai til Istanbul.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Schafteløkken
Adresse: Zahlkasserer Schafts pl. 1
Adresse 2: Inng. Solheimgaten
Postnummer: 0267
Sted: Oslo
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 17:30:00
Møtespråk: no

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...