web
analytics

Lystennerinnlegg 10. januar 2018

"Om flyktninger.." - Bjørn Hagen

Kjære President, foredragsholder, gjester og Rotary venner!

Årets første lystennerinnlegg kunne vært en oppsummering av fjorårets begivenheter hvor noen har fortsatt i år og evt. projeksjoner rundt dette. Men, jeg har heller valgt å gå over 100 år tilbake i tid med forsøk på å gjøre det som skjedde da relevant til vår tid.

Fra ca. 1825 og til ca. 1920 med størst tyngde fra 1860 årene hadde nesten 800.000 nordmenn forlatt hjemmene sine og flyttet til et annet land, de fleste til Amerika som dere vet. I 1900 bodde det ca. 2.2 mill. mennesker i Norge hvilket vil si at utvandrerne representerte over 1/3 av befolkningen!

Så hvorfor reiste disse? Motivet for masseutvandringen var svært sammensatt: fattigdom, undertrykking, klassedeling, overbefolkning, foruten eventyrlyst og rykter om billig jordsbruksland i Amerika – d.v.s. nye og bedre muligheter,  og som oftest uten grundig informasjon om hva som egentlig var i vente.

I dag er nyhetssituasjonen en helt annen med et bredt og dekkende mediavelde og mobilsystemer som fungerer de fleste steder i verden hvor folk bevist og ubevist tvitrer om både det ene og det andre, ofte mot bedre vitende og usensurert. 

For noen år tilbake sto det til og med en fin oppskrift på UDs hjemmesider om hvordan man kunne søke asyl og komme seg til Norge!

Som mange av dere vet har jeg arbeidet med profesjonelle bistandsprosjekter i noen av verdens farligste og fattigste land i 27 år, bodd i 8 land og dekket prosjekter i 18.

Overalt hvor jeg har jobbet har jeg hørt: Bjørn, hvor heldig du er! Og hvorfor har jeg vært det? I alle disse årene har Norge blitt votert som blant de beste land m.h.t. velstand, økonomi, stabilitet; for ansatte, for bedrifter, for barn, for kvinner og den siste utmerkelsen som dere sikkert har sett, er at vi nå er verdens beste idrettsnasjon regnet per capita. Dessuten er vi visstnok ikke så verst som mennesker heller…

Det er derfor ikke rart at mange ønsker seg hit til oss med alt det vi har! Det har mange forsøkt seg på de siste årene og norske myndigheter har satt bremsene på. I fjor fant 2.300 mennesker veien til Norges grenser for å søke asyl, det laveste antallet på 20 år. Dessuten mottok vi drøyt 1.200 asylsøkere fra Italia og Hellas gjennom EUs relokaliseringsprogram, samt over 3.000 kvoteflyktninger via FN. Det vil si at nær dobbelt så mange ble hentet hit, sammenlignet med antallet som ankom på egen hånd.

Muligens bra, men EU programmet har kun ført til at bare 33.000 av de 100.000 flyktningene som skulle flyttes fra Italia og Hellas, faktisk har blitt relokalisert.

En tikkende bombe kanskje, og hva med EUs avtaler med Tyrkia som gjør at folk prøver å komme seg til Hellas og ikke minst med Libya som Nato bombet og hvor folk blir internert i lokale leire hvor de utsettes for slaveri, tortur og dødsfall. Nok en tikkende bombe????

Jeg skal ikke spekulere her, men hvis jeg hadde bodd i noen av de mest utsatte landene og ikke minst i Syria i krig siden 2011, som er et kapittel for seg, med rundt 200.000 mennesker estimert drept og over 12 mill. på flukt, så hadde jeg også sett etter fluktmuligheter. Og ikke minst satset på Norge som et forjettet land for mange med alle de utmerkelser, stabilitet og velstand vi er kjent for.

Jeg stopper her, tenner et lys for alle de som dessverre må leve under umenneskelige forhold og er kjempeglad og takknemlig for at jeg har vært så heldig å trekke vinnerloddet – som borger av Norge!

Takk!


 
Guvernørens første månedsbrev

6. juli 2018

Guvernørens første månedsbrev

Vår nye guvernør Svein Eystein Lindberg ønsker som en del av kontakten med klubbene og medlemmene å informere om hendelser og planer i og for distrikt 2310. Som kanal velger han å bruke månedsbrev.

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

2. mai 2018

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

Innkommende President Olaf (Varslot) presenterte Klubbens Planer og Mål (KPM) for Rotaryåret 2018-19

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

11. april 2018

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

Bedriftsbesøk hos Blomqvist Nettauksjon AS, Fornebu, og foredrag om Omega klokker - Agnes Beathe (Steen Fosse), daglig leder & Dag Braanaas, formann i NURK

"Byutvikling. Nye monumentale kulturbygg i Oslo"

4. april 2018

"Byutvikling. Nye monumentale kulturbygg i Oslo"

Direktør Eli Grimsby, Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

I Bjørvika har to monumentale kulturbygg reist seg det siste året - Munch-museet og Deichmanske bibliotek...

"De usynlige barna!"

21. mars 2018

"De usynlige barna!"

Marit B. (Kolstadbråten), medlem av Oslo Vest Rotary Klubb og initiativtager til Deaf Aid, Hallingdals eneste bistandsorganisasjon

"Pressen – fortsatt den 4. statsmakt?"

7. mars 2018

"Pressen – fortsatt den 4. statsmakt?"

Jens Barland, førsteamanuensis i medieledelse og innovasjon ved NTNU Gjøvik

Pressens oppgave i samfunnet er å gjøre at vi er informert. Og de skal være kritiske.

"Ingens barn? Om barndom på skyggesiden i vårt eget samfunn.."

28. februar 2018

"Ingens barn? Om barndom på skyggesiden i vårt eget samfunn.."

Hans Emil Ratvik, spesialrådgiver SOS barnebyer Norge

Visste du at det finnes en SOS Barneby i Norge?

"Polio i Norge og i Verden"

14. februar 2018

"Polio i Norge og i Verden"

Intercitymøte for klubber i Region 1 med Bjørn Myrvang som foredragsholder.

"USAs demokratiske krise?"

7. februar 2018

"USAs demokratiske krise?"

Hilde Restad, Førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole

Får Trump tre nye år? Mens vi venter på Bob Mueller og FBI, hva skjer i USA?

"Den nye Silkeveien"

31. januar 2018

"Den nye Silkeveien"

Arne Elias (Corneliussen) - Leder NRCI

Vårt eget medlem Arne Elias tok oss med på en 16079 km lang ekspedisjon med tog, buss og bil fra Shanghai til Istanbul.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Schafteløkken
Adresse: Zahlkasserer Schafts pl. 1
Adresse 2: Inng. Solheimgaten
Postnummer: 0267
Sted: Oslo
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 17:30:00
Møtespråk: no

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...