web
analytics

Lystennerinnlegg 28. februar 2018

"Om rettferdighet.." - Ole Chr. (Kleppe)

Det er få , om noen, runde tall og markeringer i år, hverken av begynnelsen eller slutten av 2. verdenskrig eller invasjonen av Norge i 1940. Likevel er det stor oppmerksomhet rundt temaet, om krig, invasjon, flukt, ledelse, motstand og politikk fra perioden som preget verden fra 1939 - 1945. Et lite blikk på film og bøker som omtaler denne perioden viser at materialet fortsatt er svært relevant og interessant for dagens publikum i alle aldersgrupper. Du kan se på Nettflix serien - The Crown, , Gå på kino og se "The darkest hour, om Winston Churchill", eller "Den tolvte mann" se lineært tv, om sabotasjeaksjonen "operasjon muskedunder", se dokumentaren om funnet av tungtvannskjelleren på Vemork, eller "Kongens nei, både som film og bok. Av bøker er det utallige, årlige utgivelser. Se på bokserien "en sjøens helt" til Jon Michelet om krigsseilerne - opplaget har passert 750.000 bøker.

En av grunnene til disse utallige fortellingene på papir, lerret og skjerm er at ulike nasjonale og internasjonale arkiver løpende gjennom årene frigir bånnlagt og hemmelig dokumentasjon som gir nytt innblikk i krigens grufullheter, personligheter og politikk med ny innsikt og viten. Og historiene fenger hos stadig nytt publikum. Det er ennå ikke glemt - og jeg med mange mener at det ikke skal glemmes! Selv om tidsvitnene forlater oss, fortjener historien at vi som står igjen bringer den videre og legger til ny viten og innsikt.

Jeg har selv de siste 20 årene gradvis hentet ut dokumentasjon fra norske og britiske arkiver om min egen bestefar Wilhelm Holst som viet 10 av sine siste år av sitt voksne liv til motstand mot urettferdighet, vold og overgrep som kommisær for de nordiske hospitaler i Spania under den spanske borgerkrigen fra 1937-1939 og etter sin flukt fra Franco til Frankrike i 1939 ble rekruttert inn som gruppeleder i Fransk motstandsbevegelse og som agent i Britisk etterretning MI9 og SOE - Special Operations Executivé. For sin innsats ble han behørig dokorert, både med St. Olav og den franske Æreslegion, men prestasjonene som lå til grunn har vært godt bevart i arkivhvelvene. Selv i dag, snart 75 år etter krigens slutt er det mye materiale som fortsatt kan bekrefte, korrigere eller endre historien.

Et eksempel på dette er et dokument som jeg selv fikk tilbakelevert fra Riksarkivet denne uken. Dette dokumentet ble oppbevart av min bestefar i et bankhvelv i Paris gjennom krigen. Etter en uventet død i 1949 ble bankboksen glemt og først åpnet i 1954 med det norske generalkonsulat i Paris til stede! Da min bestemor oppholdt seg i Norge, var de hennes representant. Bankboksen inneholdt intet av verdi, var tilbakemeldingen den gang. Det vi ikke fikk rede på var dokumentet som lå i en konvolutt, merket "madame Ingeborg Heinemann" Konvolutten med innhold ble oversendt UD i Oslo og siden arkivert og plassert i Riksarkivet.  Der lå den, uten innsyn, frem til mitt besøk en vårdag i fjor. I snart 65 år.

Ingeborg Heinemann var ektefellen til et medlem av min morfars motstandsgruppe i Paris, Willy Heinemann. Han ble etter krigen fremstilt som tyskervennlig forretningsmann og krigsprofittør, uten selv å ha anledning til å motbevise dette, da hans virksomhet som agent og motstandsmann var strengt taushetsbelagt, også overfor sine nærmeste. Innholdet i konvolutten til Ingeborg dokumenterer hans lojale virksomhet til de allierte, fra Den Franske overkommando og skulle tydeligvis overbringes ved hans død. Det ulyksalige var at min bestefar døde først, uten omgivelsenes kjennskap til bankboksen.

Heinemann var fra første verdenskrig tildelt Krigskorset og utnevnt til kommandør av den Franske Æreslegion for sin innsats i flere land, også som medlem av Fremmedlegionen. Likevel fikk Heinemann mistillit mot seg fra norske myndigheter, det norske miljøet i Paris, sin familie og ektefelle. Han forlot sin kone og flyttet til Italia etter krigen, hvor han døde 30 år senere. Han døde uten oppreisning og uten hans families kjennskap til hans dokumenterte agentvirksomhet. Ingeborg Heinemann døde i 1964 uvitende om sin manns heltemot.

I høst fikk jeg gleden av å informere hans oldebarn som etterkommere, om hans virksomhet i de alliertes tjeneste. Til nå, for omgivelsene, en ukjent historie.

Nå, etter utleveringen av dokumentet, kan jeg overlevere dette videre til dens rettmessige eier, hans etterkommere, og bidra til Willy Heinemanns rettmessige ettermæle.

Jeg tenner et lys for rettferdighet!

 
Grønn Konkurransekraft

14. november 2018

Grønn Konkurransekraft

Idar Kreutzer, administrerende direktør Finans Norge

Kreutzer holdt et glitrende foredrag om Grønn Konkurransekraft og hvorfor slik konkurransekraft er viktig.

Midt i markedsmylderet

1. november 2018

Midt i markedsmylderet

Oslo Vest Rotary Klubb og Oslo International Rotary Club synliggjorde Rotary i Bogstadveien

"Moxy-dumperen - en norsk aktør på verdensmarkedet."

26. september 2018

"Moxy-dumperen - en norsk aktør på verdensmarkedet."

"Fra Thune Mekaniske til dumperproduksjon i Fræna..." - Sergei (Burkow) - Yrkesforedrag

"Erfaringer fra et Paradis i konflikt"

19. september 2018

"Erfaringer fra et Paradis i konflikt"

Jon Westborg, tidligere ambassadør til Sri Lanka
Dagens foredrag hadde overskriften ""Erfaringer fra et Paradis i konflikt"". ""Paradiset"" er SRI LANKA,

MARKEDSDAG 8. september 2018

9. september 2018

MARKEDSDAG 8. september 2018

Markedsdagen i Bogstadveien, i regi av Næringsforeningen, er en bilfri lørdag høst og vår. Butikkene flytter ut i gata, og folk strømmer til.

"Den Norske Frimurerorden; Tidløs i tiden. Myter, riter, avmystifisering."

6. september 2018

"Den Norske Frimurerorden; Tidløs i tiden. Myter, riter, avmystifisering."

Kristoffer Sandven, Frimurerordenens Overarkitekt.

Har Rotary noe å lære av Den Norske Frimurerorden?

Våre medlemmer tjener penger for klubben vår

21. august 2018

Våre medlemmer tjener penger for klubben vår

OVRK medlemmer jobber med utdeling av skolebøker til elever i videregående skole

Guvernørens første månedsbrev

6. juli 2018

Guvernørens første månedsbrev

Vår nye guvernør Svein Eystein Lindberg ønsker som en del av kontakten med klubbene og medlemmene å informere om hendelser og planer i og for distrikt 2310. Som kanal velger han å bruke månedsbrev.

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

2. mai 2018

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

Innkommende President Olaf (Varslot) presenterte Klubbens Planer og Mål (KPM) for Rotaryåret 2018-19

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

11. april 2018

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

Bedriftsbesøk hos Blomqvist Nettauksjon AS, Fornebu, og foredrag om Omega klokker - Agnes Beathe (Steen Fosse), daglig leder & Dag Braanaas, formann i NURK

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Schafteløkken
Adresse: Zahlkasserer Schafts pl. 1
Adresse 2: Inng. Solheimgaten
Postnummer: 0267
Sted: Oslo
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 17:30:00
Møtespråk: no

"Norge – en humanitær stormakt eller en enkel våpenselger?"
23. jan. 2019, 17.30

Liv Tørres, Direktør Nobels Fredssenter Liv Tør ...

"Utvikling og Ledelse av frivillige organisasjoner"
30. jan. 2019, 17.30

Grete Herlofsen, Generalsekretær i Norske Kvinners ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...