web
analytics

"Pressen – fortsatt den 4. statsmakt?"

7. mars 2018 kl. 17:30 - 18:30

Jens Barland, førsteamanuensis i medieledelse og innovasjon ved NTNU Gjøvik og tidligere mange år i pressen, blant annet som sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, og lederstillinger i Aftenposten og Dagbladet.

Pressens oppgave i samfunnet er å gjøre at vi er informert. Og de skal være kritiske. Det sies at en «nyhet» er noe som noen ønsker ikke skal bli kjent. Pressen skal passe på slike personer og institusjoner med makt, sørge for at ting er kjent, at vi har åpne, demokratiske debatter. Resultatet skal være at pressens bidrag i samfunnet gjør at våre valgte ledere gjør valg til fellesskapets beste, og at vi som velgere er godt informert når vi velger våre ledere.

Man kaller pressen gjerne «den fjerde statsmakt» fordi den kontrollerer de tre andre statsmaktene: lovgivende (Stortinget), utøvende (regjeringen) og den dømmende (domstoler).

Men pressen blir endevendt i den medieutviklingen som skjer. Digitaliseringen har utarmet mediene for ressurser. Annonsørene bruker penger andre steder enn til medier som kan lage journalistikk av slike inntekter. Leserne vil ha ting gratis på nett. Sosiale medier overtar som budbringer – og ikke minst – tar masse tid som vi heller kunne brukt på medier med viktig innhold. Og debatter og medieinnhold forsures av nettroll og manipuleres av falske nyheter.

Hva er de journalistiske medienes utfordringer og oppgaver i denne situasjonen? Vil vi fortsatt ha medier i fremtiden som styrker vårt demokrati?

Lystennerinnlegg: Per Arild (Mørk)
Fremmøteansvarlige: Finn (Bjerke) / Hans Ditlef (Martens)