web
analytics

Møtet 22. april 2020

ONLINE MØTE: "Litt brutal norsk middelalderhistorie på Akershus rundt år 1500" - Pål Troye, Ekeberg Rotary Klubb

13 medlemmer "våget" seg inn i Oslo Vest Rotary Klubbs ONLINE ZOOM møterom ved 17-tiden med kamera og mikrofon fra sine stuer og hjemmekontorer.

Velkomst
  • Presis kl. 17:30 ringte President Tor Petter (Gulbrandsen) i klokken og erklærte nok et ONLINE møte for åpnet og ønsket alle påloggede velkomne.
Lystennerinnlegget måtte dessverre utgå grunnet tekniske utfordringer.

Merkedager
  • Thomas (Willoch)
  • Ursula-Georgine (Goth)
  • Gunnel (Wullstein)
  • Gisle (Hollekim)
  • Morten (Bjerkan)
  • Harry (Rødner)
Klubbsaker
  • Beløp refundert fra Baltic Air for St. Petersburg vil bli sendt de enkelte i nær fremtid.
Kåseri: "Litt brutal norsk middelalderhistorie på Akershus rundt år 1500" - Pål Troye, Ekeberg Rotary Klubb
  • Eva (Fosse) introduserte foredragsholderen: Pål Troye stiftet i 2016 PÅFYLL som tilbyr arrangementer til de som ønsker å bli utfordret, overrasket og litt klokere i en underholdende og sosial setting. PÅFYLL er for godt voksne som ikke føler seg gamle og som vil være med på meningsfull aktivitet. mange av oss husker at Pål var vår inspirerende toastmaster og entertainer med klaverspill, sang og morsomme presentasjoner av talerne, da vi feiret vårt 25 års jubileum i 2017. Pål er utdannet ingeniør. Etter 25 år i industrien bestemte han seg for å bruke sitt fantastiske formidlingstalent til glede for seg selv og andre. Han er styremedlem i Akershus Slotts venner, og derfor har han interessert seg for middelalderen. I dag fikk vi hans spennende fortelling om norsk middelalderhistorie!'
  • Middelalderen mørk? Kan den gjøres lysere? Et forsøk verd. Dette er et kåseri - ikke et historie-foredrag. Dermed er Anekdoter og digresjoner tillatt!
  • Jeg tar for meg Game of Thones: Hva er det å være Konge? Basert på trusler og vold? Ellers kom det bare en annen med trusler og vold! Dessuten • Ingen arvekongedømmer ennå • Svake samfunnsstrukturer • Adel, riddere, kirken vs. Kongemakten
  • Hvordan forestille seg den tidlige Middelalderen? Olav den Hellige – Kalle seg konge? Egedius, Torodd og følgesvennen? Hva mente innbyggerne? Hadde de noen nasjonalfølelse? Ref. Monthy Python - "Who the fuck are the Brits?"
  • Men ca 1200 ble det litt mer orden i sakene - 1200 Kong Sverre, Olav 4. - 1300 Magnus Lagabøte - 1300 ++ Håkon 5. Magnusson: Bygget Akershus, Vardøhus, Båhus
  • Norge OG Danmark var mye større - Det går mot Kalmar unionen – SVARTEDAUEN - 1350, men flere pester etter denne i de neste 10-årene - Margrete 1370 (under en av pestene)
  • Hvem skrev historien? P. A. Munch, Schweigaard, Ibsen. Ibsen rundt 1850 - Litt forhistorie: Farens konkurs, Grimstad,  Løsungen, Fattigdommen, Artium, Munch i kommisjonen, Ibsen strøk i regning og gresk – Regning var vel helt gresk for ham! Lykketreff – dermed ble han dikter! Diktet «På Akershus» handler om situasjonen rundt 1500 i Norden, Kong Hans, Henrik Krummedike, Sten Sture, Knut Alfsson, Inger til Østerått..
  • Situasjonen ellers i verden - Gutenberg, Columbus, Vasco da Gama, Martin Luther, Niccolo Machiavelli
  • Knut Alfssons Rise and fall - 1) Alfsson Høvedsmann på Akershus i 1497, for den danske Kong Hans i København. Hans er far til den senere Christian 2. som foreløpig er tenåring. - 2) I Båhus i Henrik Krummedike. Kongen stoler ikke på Knut og ber Henrik følger godt med. En slags Rudi Guiliani kan man si. Henrik Krummedike passer gjerne på Knut Alfsson, for hans slekt har hatt private feider med Alfsson sine i flere generasjoner allerede. Det dreier seg naturligvis om en serie mord. - 3) I Stockholm sitter Riksforstander gamle-Sten Sture, omtrent som en konge. Han er IKKE danskvennlig. 30 år tidligere støttet sin svenske kong Karl mot danskekongen. Denne Karl satt heller ikke stødig i salen. Han hadde vært på og av den svenske tronen tre ganger på 20 år og en av gangene var han faktisk konge et par år i Norge også! - 4) Kong Hans blir svensk Konge. Omtrent samtidig som vår norske helt Knut Alfsson tiltrer på Akershus i 1497, værer hans konge, kong Hans at adelen i Sverige er meget misfornøyde med den egenrådige Sten Sture. De beiler litt til kong Hans, som beleirer Stockholm og klarer å bli valgt til konge der. Men det varer bare i 4 år. Da er Sture tilbake. - 5) Knut Alfsson blir kastet. Danskekonger holder seg nemlig ikke til arbeidsbeskrivelsen sin, den såkalte håndfestingen. En slags kontrakt mellom adelen og kongen. Kong Hans gir blaffen og innsetter dansker overalt i Norge til å inndrive skattene, som dessuten er altfor høye. Krig er som kjent en dyr hobby. Det blir det bråk av og Knut Alfsson blir kastet allerede i 1499 etter bare 2 år i jobben. Ikke akkurat med fallskjerm, han må flykte til Sverige. Ikke tilfeldig, for der han har store len fra sin kone. Arvefienden Henrik Krummedike gosser seg rått og overtar her på Akershus, i hvert fall som i tittel som høvedsmann. - 6) Knut Alfsson flykter til Sverige og mobiliserer derfra. Plutselig er ikke Knut Alfsson så danskvennlig lenger.  Og hvem støter han på i Sverige som vil være på lag? Sten Sture!!! Surprice! Sture vil ha kong Hans ut av Sverige og Knut vil ha danskene ut av Norge. - 7) Alfssons offensiv mot Norge 1501-2. De støter innover i Norge på flere fronter med ganske bra suksess. På veien sørger Knut for å markere seg grundig som slektning av Håkon den 5 Magnusson. Han som dere vet bygget Akershus, Båhus og Vardøhus! Greit for folk, tenkte vel Knut, at folk vet at jeg er av kongeslekt, i tilfelle det skulle dukke opp et kongevalg underveis. - 8) Angrepet begrunnes som en slags praktisk Impeachement, kan man si, for Sten og Knut hevdet jo med rette at Kongen hadde gitt blaffen i håndfestingene, men noen ordentlig «smoking gun» klarer de egentlig ikke å påvise. Det tok de ikke så nøye. Særlig ikke Sten Sture som snart blir gjeninnsatt som Riksforstander. Kong Hans stakk fra Stockholm og lot sin dronning være igjen i svensk fangenskap. Han hadde nok å gjøre på andre fronter. Bokstavelig talt.
  • Knut Alfsson kjører på utover i 1502, og vinner igjen Akershus og tenker sikkert: Herlig! Nå drar jeg og beleirer Båhus der uvennen Henrik Krummedike har trukket seg tilbake. Men dit sender også Kong Hans sin sønn, den senere Christian 2. til unnsetning med en gjeng leiesoldater.
  • Ok ok , jeg ser at flere av dere ber om nåde. Jeg skal gi meg….
  • Det passer egentlig bra. For vår Akershushelt Knut må trekke seg tilbake. Opprøret stopper opp og han må til slutt be om forhandlinger og fritt leide. Forhandlingene blir avholdt på skipet til Henrik Krummedike rett utenfor Akershus. Høres litt fishy ut, ikke sant? Ja, og det ender også katastrofalt. Knut Alvsson ble drept av Krummedikes menn. Rett ute i fjorden her under Akershus.
  • Ibsen skriver: Liglagt ror de ham tilstrande, uden sang og uden kærte; – hugget i Knut Alfsøns pande, var et hugg i Norges hjerte.
  • Tilslutt: En oppfordring til å bli medlem av Akershus Slotts Venner
  • Referanser: https://snl.no/Norge_i_senmiddelalderenhttps://snl.no/Knut_Alvsson
Avslutning.
  • Presidenten ønsket alle velkommen til nok et ONLINE møte neste onsdag.
Same Time, Same Place

Referent: Kristian (Kristiansen)

 
Lystennerinnlegg 31. mai 2023

31. mai 2023

Lystennerinnlegg 31. mai 2023

"Tanker om fremtiden..." - Pål (Næss)

Lystennerinnlegg 26. april 2023

26. april 2023

Lystennerinnlegg 26. april 2023

"Om flyktningers mottagelse..." - Harry (Rødner)

Lystennerinnlegg 8. mars 2023

8. mars 2023

Lystennerinnlegg 8. mars 2023

"Om strømproduksjon..." - Ole (Lied)

Lystennerinnlegg 1. mars 2023

1. mars 2023

Lystennerinnlegg 1. mars 2023

"Om holdningsendringer..." - Liv (Heen Lied)

Lystennerinnlegg 15. februar 2023

15. februar 2023

Lystennerinnlegg 15. februar 2023

"Om et par kopper kaffe..." - Clas Kjølberg

Lystennerinnlegg 1. februar 2023

1. februar 2023

Lystennerinnlegg 1. februar 2023

"Om de unges valgmuligheter..." - Knut-Andreas (Kjelland)

Lystennerinnlegg 25. januar 2023

25. januar 2023

Lystennerinnlegg 25. januar 2023

"Om synliggjøring og rekruttering..." - Kristian (Kristiansen)

Lystennerinnlegg 18. januar 2023

18. januar 2023

Lystennerinnlegg 18. januar 2023

"Om det positive..." - Eva (Karal)

Lystennerinnlegg 11. januar 2023

11. januar 2023

Lystennerinnlegg 11. januar 2023

"For større engasjement..." - Erik Jørol

Julehilsen fra våre Presidenter

19. desember 2022

Julehilsen fra våre Presidenter

"Kjære alle venner i Rotray..." - Francis & Pål

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Schafteløkken
Adresse: Zahlkasserer Schafts plass 1
Postnummer: 0267
Sted: Oslo
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 17:30
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Dørene åpnes kl. 17:00 - møtetid kl. 17:30 til 18:30.

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...