web
analytics

Lystennerinnlegg 10. oktober 2018

"Om økende bredde i norsk media.." - Knut (Søraas)

Verden blir bedre og bedre, men hvorfor vet vi det ikke?

Et klubbmedlem sa for mange år siden at det er så mye elendighet rundt omkring i verden at der er bare å velge og vrake. Klubben sto vel overfor noen alternative prosjekter og måtte beslutte noe.

Faktum er at verden blir bedre og bedre. Hans Roslings fascinerende bok Factfulness avslører det ganske ettertrykkelig. Rosling var en fantastisk formidler, og han var god til å grave i statistikker, og hadde mange års erfaring fra mange av de landene hvor elendigheten var størst. Og han visste hvor han skulle lete og hva han lette etter, FNs databaser er fulle av facts. Det er bare å hente dem ut, og stille dem opp på en hensiktsmessig måte.

Men fakta kan være kjedelige, vanskelige å forstå, og vanskelige å selge. Derfor ser vi ikke så mye positive fakta i media. I Norge har vi flust med aviser, så mange at det halve kunne være nok, det er jo ikke kundegrunnlag for dem alle, hvorfor må norske aviser ellers få direkte og indirekte pressestøtte på rundt 2 milliarder kroner, i tillegg til at NRK får over 4 milliarder av staten? Og attpåtil må de anstrenge seg betydelig for å selge. Og der har vi et poeng. Fakta er vanskelig å selge, særlig de positive. Derfor fokuserer de på de negative faktaene og elendighet, elendighet, katastrofer og nød selger mye bedre enn det faktum at verden blir bedre og bedre.

For å være helt konkret, så spør jeg dere alle:
  1. Gjennom de siste 20 år, hvordan har andelen av verdens befolkning som lever i det vi kaller ekstrem fattigdom forandret seg. a) Har den mer eller mindre doblet seg. b) Har den vært relativt uforandret? Eller c) er den mer eller mindre halvert?
  2. Om vaksinasjon, der er vi jo gode: Hvor stor andel av verdens ett år gamle barn har blitt vaksinert i det heletatt mot sykdom? 20 – 50 -  80%?
  3. Hva er gjennomsnittlig forventet levealder i verden i dag? 50 – 60 – 70?
Hans Rosling har stillet disse, og 9 andre tilsvarende spørsmål til tilsammen 12 000 mennesker han har holdt foredrag for i 14 land verden rundt. Multiple choice spørsmål, a, b eller c, VG’s terningkast ville klare 1/3 riktig, det samme ville pilkastere på børsen og apekatter, det er enkel sannsynlighetsberegning.  Det er vanskelig å gjøre det bedre enn 1/3 riktig, da må man kunne i hvert fall litt. Og det skal faktisk en god del u-kunnskap til å gjøre det dårligere enn apekatter i en slik test. Ikke desto mindre er det nettopp det som skjer. Av Roslings 12 000 spurte personer ble 80% slått av apekattene! 80%, eller 8 av 10 gjorde det dårligere enn apekatter! Apekattene ville i gjennomsnitt klare 4 spørsmål. Og bare 1 av 10 mennesker klarte seg bedre enn apefloken. Roslings 12 000 inkluderer et bredt spekter av mennesker, ikke minst akademia, toppolitikere i ledende land i verden og ledende forretningsfolk, ikke minst deltagere i World Economic Forum i Davos.

Norske deltagere i Roslings spørreundersøkelse utmerker seg ikke på noen måte, som grupper gjør vi det dårligere enn apekattene på alle de 12 spørsmålene. Og de enfoldige amerikanerne som vi synes gjør så mye rart, de klarte det i alle fall bedre enn apekattene på tre av de 12 spørsmålene. Men hvordan kan det ha seg at vi har tilegnet oss så mye feil-informasjon, u-kunnskap? Kan det ha noe med media å gjøre? Vi som har flere aviser enn de fleste andre land i forhold til folketallet, redaktørstyrte av ansvarlige velutdannede mennesker, en «nøytral» rikskringkasting som skal gi bredde og sannferdig informasjon til befolkningen. Vi har en flora av mediekanaler, sterkt subsidiert for å være mest mulig uavhengige av kommersielle influerende, villedende og destruktive krefter. Et mediakorps som samtidig vrenger seg av de nye informasjonskanalene som forstyrrer rosehaven de lever i.

Men er det egentlig en flora, et fargerikt mediablomsterbed? Eller er det en åker, en monokultur, fifty shades av en eller annen farge? Er det det vi har vent oss til å leve med?

Noe er alvorlig galt med kunnskapsnivået i mange lag av hierarkiet i Norge. Vi trenger en ny opplysningstid. Vi trenger en medieflora som gir oss alternative synspunkter, og ikke minst tilleggsinformasjon utover det vi får til vanlig. Ikke alternative fakta, men tilleggsfakta slik at vi kan bruke vår egen hjerne som grunnlag for egne meninger. Vi trenger media som Klassekampen, Lurås’ Resett, Hege Storhaugs i Rights.no, som Document.no.

Jeg tenner et lys for en økende bredde i norsk media, som tar opp også det kontroversielle, utfordrer vedtatte sannheter og fremmer fakta som andre holder skjult. Det er skjellsettende for demokratiet.

 
Grønn Konkurransekraft

14. november 2018

Grønn Konkurransekraft

Idar Kreutzer, administrerende direktør Finans Norge

Kreutzer holdt et glitrende foredrag om Grønn Konkurransekraft og hvorfor slik konkurransekraft er viktig.

Midt i markedsmylderet

1. november 2018

Midt i markedsmylderet

Oslo Vest Rotary Klubb og Oslo International Rotary Club synliggjorde Rotary i Bogstadveien

"Moxy-dumperen - en norsk aktør på verdensmarkedet."

26. september 2018

"Moxy-dumperen - en norsk aktør på verdensmarkedet."

"Fra Thune Mekaniske til dumperproduksjon i Fræna..." - Sergei (Burkow) - Yrkesforedrag

"Erfaringer fra et Paradis i konflikt"

19. september 2018

"Erfaringer fra et Paradis i konflikt"

Jon Westborg, tidligere ambassadør til Sri Lanka
Dagens foredrag hadde overskriften ""Erfaringer fra et Paradis i konflikt"". ""Paradiset"" er SRI LANKA,

MARKEDSDAG 8. september 2018

9. september 2018

MARKEDSDAG 8. september 2018

Markedsdagen i Bogstadveien, i regi av Næringsforeningen, er en bilfri lørdag høst og vår. Butikkene flytter ut i gata, og folk strømmer til.

"Den Norske Frimurerorden; Tidløs i tiden. Myter, riter, avmystifisering."

6. september 2018

"Den Norske Frimurerorden; Tidløs i tiden. Myter, riter, avmystifisering."

Kristoffer Sandven, Frimurerordenens Overarkitekt.

Har Rotary noe å lære av Den Norske Frimurerorden?

Våre medlemmer tjener penger for klubben vår

21. august 2018

Våre medlemmer tjener penger for klubben vår

OVRK medlemmer jobber med utdeling av skolebøker til elever i videregående skole

Guvernørens første månedsbrev

6. juli 2018

Guvernørens første månedsbrev

Vår nye guvernør Svein Eystein Lindberg ønsker som en del av kontakten med klubbene og medlemmene å informere om hendelser og planer i og for distrikt 2310. Som kanal velger han å bruke månedsbrev.

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

2. mai 2018

Klubbens Planer og Mål for 2018-19

Innkommende President Olaf (Varslot) presenterte Klubbens Planer og Mål (KPM) for Rotaryåret 2018-19

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

11. april 2018

Bedriftsbesøk hos Blomqvist og foredrag om Omega

Bedriftsbesøk hos Blomqvist Nettauksjon AS, Fornebu, og foredrag om Omega klokker - Agnes Beathe (Steen Fosse), daglig leder & Dag Braanaas, formann i NURK

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Schafteløkken
Adresse: Zahlkasserer Schafts pl. 1
Adresse 2: Inng. Solheimgaten
Postnummer: 0267
Sted: Oslo
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 17:30:00
Møtespråk: no

"Er demokratiet i krise?"
20. mar. 2019, 17.30

Professor Øyvind Østerud Fra flere hold hevdes ...

"100 år med radiologi – fra røntgen til roboter"
27. mar. 2019, 17.30

Professor Kyrre Eef Emblem I fjor vant Kyrre Ee ...

Intercity-møte: "Brexit etter Brexit"
3. apr. 2019, 17.30

Sten Inge Jørgensen, journalist i Morgenbladet ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...