Møtet 28. februar 2018
"Ingens barn? Om barndom på skyggesiden i vårt eget samfunn.." - Hans Emil Ratvik, spesialrådgiver SOS barnebyer NorgeVelkomst
- President Britt ønsket velkommen, og satte pris på at så mange hadde trosset «sibirkulden».
- Det er fortsatt mye og i noen grad stigende oppmerksomhet rundt krigen, bl.a. i bøker og filmer. Mye av dette skyldes omfattende arkiver som nå er frigitte og gir ny viten og innsikt. Ole fortalte om sin bestefar, som ble behørig dekorert etter innsats i Europa. Nå finner man dokumenter som har vært hemmelige, men som kan endre historien. Mange har bevart taushet om det som skjedde samtidig som de ble utsatt for mistanker og det som verre er – nå kommer det frem at mange i realiteten har vært helter. Deres heltedåder har ikke kommet frem pga taushetsplikt. Ole tente derfor et lys for rettferdighet.
- Karl (Stenhagen)
- Anne-Marie (Hadenius)
- Foredragsholderen ble introdusert av Margrethe (Lied), som kjenner ham fra flere sammenhenger: bl.a. Odd Fellow og kontor i samme bygning. Han er også medlem av Bekkestua Rotary Klubb. Han kommer fra en familie med stort engasjement innen politikk, frivillighet og det sosiale.
- Det er et stigende antall barn i Norge som blir ivaretatt av barnevernet, faktisk nesten 4% av samtlige barn 0-22 år. Det er lite kjent at vi også har en barneby i Bergen. Vi er et rikt land, men behovet er likevel tilstede. Et land vil aldri bli så perfekt at man klarer å ta vare på alle – det må en ekstra innsats til fra samfunnet.
- Både Rotary og Odd Fellow har et verdibasert og sosialt grunnlag, som understøtter slik virksomhet. Seks Rotaryklubber i Oslo har bidratt til en barneby i Murmansk. Alle barn har rett til trygg oppvekst og skolegang etter FNs barnekonvensjon.
- Victor Norman: man kan aldri investere nok i barn – det er mye viktigere enn oljen. Omsorg for barn bidrar til samfunnsutvikling, og vi kan ikke ta det for gitt. Altfor mange barn har ikke den omsorgen de trenger.
- Flere av medlemmene har besøkt barnebyer; Gambia, Filippinene, Kenya, Kambodsja, Malawi. Det er ikke like åpenbart at det er slike behov i Norge.
- SOS Barnebyer har en velutviklet modell for å sette barn i sentrum, og jobber mye forebyggende. Dette går på utdanning, helse, inntekt, og å etablere frivillighet i lokalsamfunnet.
- Man arbeider for å finne egnede fosterfamilier eller familiehjem, også utenfor barnebyer. Det er mange ulike prosjekter for å integrere og skape gode relasjoner.
- Søskenflokker blir ofte splittet fordi få klarer å ta vare på så mange. Jobber med løsninger for søskenflokker. Gode eksempler finnes i Drammen, Ringerike, og Asker.
- Et samarbeid med Asker kommune om enslige mindreårige barn har vært et gjennombrudd; har etablert åtte familiehjem med 3-4 asylsøkere, og omsorgspersoner som jobber der. Bedre og billigere enn andre løsninger. Målet for barna er å bli sosialt etablert, få venner og slå noen røtter. I Bydel Bjerke i Oslo er det et godt prosjekt der 18 ungdommer går gjennom et spesielt program.
- SOS Barnebyer er tilstede i 132 land, dog ikke i Afghanistan der forholdene er spesielt vanskelige. Hjelp til å komme ut av fattigdom. Kvinners innsats i fattige familier er uvurderlig. FN har retningslinjer for alternativ omsorg. Omsorgseffekten er den gode sirkel: Barn som har vært inne i SOS-programmer, får en god effekt som også gir god omsorg til neste generasjon.
- Årlig budsjett i Norge er på nesten 600 mill., og organisasjonen er stor på innsamling
- Trekning i vinlotteriet
1. februar 2023
Lystennerinnlegg 1. februar 2023
"Om de unges valgmuligheter..." - Knut-Andreas (Kjelland)
25. januar 2023
Lystennerinnlegg 25. januar 2023
"Om synliggjøring og rekruttering..." - Kristian (Kristiansen)